×
TUR ENG
KAYÜ Anasayfa
Mimarlık Ve Şehir Planlama Bölümü
Mimari Restorasyon Programı

MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI

Kuruluş


Tomarza Meslek Yüksekokulu 30/11/2011 tarihli Yüksek Öğretim Genel Kurul toplantısında 2547 Sayılı Kanun’un 2880 Sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca Erciyes Üniversitesinde kurulmuş olup Kayseri Üniversitesi bünyesine kanun hükmünde kararname ile geçmiştir. Yüksekokulumuz 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı Güz Yarıyılı'nda Mimari Restorasyon Programı'na öğrenci kabul ederek öğretime başlamıştır. Yüksekokulumuz 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı başında hayırsever iş adamı Mustafa AKINCIOĞLU tarafından tefriş edilmiş ve Erciyes Üniversitesi Senatosu'nun aldığı kararla adı Tomarza Mustafa Akıncıoğlu Meslek Yüksekokulu olarak değiştirilmiştir.

Kazanılan Derece


MİMARİ RESTORASYON, Önlisans, Restorasyon Teknikeri

Program Profili


Mimari Restorasyon Programı, binlerce yıllık geçmişe sahip ülkemizde, taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve bu kültür varlıklarının harap olan, yıkılan bölümlerinin veya tamamının aslına uygun olarak, bilimsel yöntemlerle restore edilmesi işlemini yapan restoratör teknikerleri yetiştirmeye yönelik eğitim verilen ön lisans programıdır.

Mimari Restorasyon Programı’nın amacı, mimari eserlerin rölöve çalışması ile restorasyon ve restitüsyon projelerini çizebilen, yapı malzemelerini tanıyan, sorunları tanımlayarak çözüm önerileri geliştirebilen, alanı ile ilgili çağdaş gelişmeleri takip eden, gerekli bilgi ve becerilerle donatılmış, nitelikli restoratör tekniker yetiştirmektir.

Mimari Restorasyon Programı'ndan mezun olabilmek için programda mevcut olan derslerin tümünü (toplamda 120 AKTS) geçmek, genel not ortalamasının 2.00'ın üzerinde olması ve 30 günlük mesleki stajı tamamlamak gerekmektedir.

Mezunların İstihdam Profilleri


Mimari Restorasyon Programı mezunları, restorasyon konularında faaliyet gösteren kamu kurumlarında ve özel kuruluşlarda teknik eleman olarak istihdam edilmektedir. Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na bağlı müze ve saraylar, Rölöve ve Anıtlar Müdürlükleri, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Bölge Müdürlükleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ilgili birimler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı ilgili birimler, belediyeler, mühendislik ve mimarlık büroları, restorasyon şantiyeleri, restorasyon ve konservasyon laboratuvarlarında çalışabilmektedirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş


Programımızdan mezun olan öğrenciler ÖSYM’ye başvurarak, Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde Çini, Eski Çini Onarımları, El Sanatları, El Sanatları Tasarımı ve Üretimi, Geleneksel Türk El Sanatları, Geleneksel Türk El Sanatları Öğretmenliği, Geleneksel Türk Sanatları, İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, Mimarlık, Tezhip, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım, Şehir ve Bölge Planlama bölümlerine dikey geçiş yapabilirler.

TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi




Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)


Program Koordinatörü: Öğr. Gör. Kevser LALELİ
Kayseri Üniversitesi Tomarza Mustafa Akıncıoğlu MYO Tomarza/KAYSERİ
Mail: kevserlaleli@erciyes.edu.tr