MİMARİ RESTORASYON PROGRAMI
Tarihçe
Erciyes Üniversite Senatosu’nun 08/12/2010 tarihindeki almış olduğu kararla Erciyes Üniversitesi bünyesinde Tomarza Meslek Yüksekokulu açılmasına karar verilmiştir. Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü’nün Tomarza Meslek Yüksekokulu kurulması konusundaki teklifi 30/11/2011 tarihli Yüksek Öğretim Genel Kurul toplantısında 2547 Sayılı Kanun’un 2880 Sayılı Kanun ile değişik 7/d-2 maddesi uyarınca kabul edilerek Tomarza Meslek Yüksekokulu kurulmuştur. Yüksekokulumuz 2013-2014 Eğitim Öğretim Yılı başında hayırsever iş adamı Mustafa AKINCIOĞLU tarafından tefriş edilmiş ve Erciyes Üniversitesi Senatosu'nun aldığı kararla adı Tomarza Mustafa Akıncıoğlu Meslek Yüksekokulu olarak değiştirilmiştir. Yüksekokulumuzda 2014 yılında Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü altında Harita ve Kadastro ve Mimari Restorasyon Programları kurulmuş olup 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında Mimari Restorasyon Programı öğrenci alımına başlamıştır. 18 Mayıs 2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla Tomarza Mustafa Akıncıoğlu MYO yeni kurulan Kayseri Üniversitesi’ne devredilmiştir. Mimari Restorasyon Programı Kayseri Üniversitesi Tomarza Mustafa Akıncıoğlu MYO bünyesinde eğitim faaliyetine devam etmektedir.
Kazanılan Derece
120 AKTS kredilik program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Mimari Restorasyon alanında ön lisans derecesine sahip olunur. Restorasyon Teknikeri Unvanı alınır.
Program Profili
Mimari Restorasyon Programı, binlerce yıllık geçmişe sahip ülkemizde, taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve bu kültür varlıklarının harap olan, yıkılan bölümlerinin veya tamamının aslına uygun olarak, bilimsel yöntemlerle restore edilmesi işlemini yapan restoratör teknikerleri yetiştirmeye yönelik eğitim verilen ön lisans programıdır. Mimari Restorasyon Programı, lise öğrenimi sonrasında iki yıllık eğitim vermektedir. Programa ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) TYT puan türü ile Genel Kontenjanda 45, Okul Birincileri Kontenjanı ile 2, 34 Yaş Üstü kadın Kontenjanı ile de 2 olmak üzere toplam 49 öğrenci alınmaktadır. Öğrenciler, programda bulunan Rölöve, Restorasyon, Restorasyon Yöntem ve Teknikleri, Teknik Resim, Bilgisayar Destekli Çizim, Yapı Malzemesi, Yapı Bilgisi, Mimarlık Tarihi, Tarihi yapılarda Strüktürel Problemler, Geleneksel Yapılarda Bezeme, Keşif Metraj ve Hakediş, Ahşap Restorasyonu, Taş İşçiliği, Fotoğrametri gibi zorunlu dersleri almak ve geçmek zorundadır. Zorunlu derslerin yanı sıra I., II., III. ve IV. Yarıyılda yer alan seçmeli derslerle mesleki gelişim, sosyal ve kültürel gelişim desteklenmektedir. Öğrenciler 1. ve 2. dönemde temel İngilizce dersi almaktadırlar. Öğrencilerin, staj komisyonun uygun gördüğü kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör bünyesinde mesleği ile ilgili alanlarda 30 iş gününü kapsayan bir stajı tamamlaması da zorunludur. Öğrencilerin mezun olabilmesi için mevcut olan derslerin tümünü (toplamda 120 AKTS) geçmek, en az 2.00 ortalamaya sahip olması şartı aranmaktadır.
Mezunların İstihdam Olanakları
Programdan mezun olanlar "Mimari Restorasyon Ön Lisans Programı Mezunu" olurlar. Mimari Restorasyon Programı mezunları, restorasyon konularında faaliyet gösteren Kamu (Kültür ve Turizm Bakanlığı Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Milli Parklar, Karayolları Genel Müdürlüğü, Belediyeler...)ve özel kuruluşların laboratuvar, şantiye ve bürolarında, Vakıfların gerçekleştirdiği restorasyon işlerinde, Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na bağlı müze ve saraylarda veya özel müzelerde, arkeolojik kazı ekiplerinde ve şantiyelerde mimarlar yanında teknik eleman olarak istihdam edilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş sınavından yeterli not almaları koşuluyla ilgili alanlarda lisans programlarına başvurabilirler. Dikey Geçiş Sınavıyla (DGS) üniversitelerin aşağıda listelenen bölümlere geçerek dört yıllık lisans öğretimine devam edebilirler.
-ÇİNİ TASARIMI VE ONARIMI
-EL SANATLARI
-GELENEKSEL TÜRK SANATLARI
-İÇ MİMARLIK
-İÇ MİMARLIK VE ÇEVRE TASARIMI
-KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA VE ONARIM
-MİMARLIK
-ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA
-TEZHİP SANATI
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS(ECTS) Koordinatörü)
Program Koordinatörü: Öğr. Gör. Kevser LALELİ
Kayseri Üniversitesi Tomarza Mustafa Akıncıoğlu MYO Tomarza/KAYSERİ
Mail: kevserlaleli@erciyes.edu.tr
TYYÇ - Program Yeterlilikleri İlişkisi
DOSYAYI İNDİRİNİZ.